© Powered by SiteSpirit

 
logo.gif


 

Ruime keuze in materialen

Rotan Soorten

Rotan ruw.jpg

Er zijn veel verschillende rotansoorten.
Op deze pagina vindt u de belangrijkste soorten die gebruikt zijn voor het vervaardigen van onze rotanmeubelen.
Rotan wordt nog wel een verward met riet en bamboe. De veel besproken "rieten stoel" is echter altijd gemaakt van rotan. Riet is een waterplant en niet geschikt voor meubelen. 
Ook wordt rotan dikwijls verward met bamboe. In tegenstelling tot alle rotansoorten is bamboe van binnen hol.

Rotan is een liaan welke slingert door de bomen in het oerwoud  en tegenwoordig ook veel gecombineerd wordt op (boom)plantages.
Veel soorten kunnen lengtes bereiken tot 200 meter. De groei per jaar is 5 á 7 meter.
Op de foto ziet u het ruwe materiaal gekapt en op lengte gemaakt.

Duurzaam.

Binnen deze familie komen wel kwaliteitsverschillen voor. Sommigen hebben harde, andere zachte stengels en bepaalde soorten zijn poreuzer dan andere. Deze kenmerken bepalen de duurzaamheid van het meubel dat ermee gemaakt wordt. De wortels van een aantal soorten rotan zijn zogenaamde rhizomen (wortelstokken die ondergronds horizontaal groeien en hier en daar weer bovenkomen). Hierdoor ontstaat bij kap geen bodemerosie en is geen nieuwe zaai nodig. De oogst van rotan belast het milieu dus minimaal.
 
Plantages.
Sinds 1850 cultiveert men in Indonesië ook rotan op plantages. Aangezien de klimplant steun van een boom nodig heeft om goed te gedijen, zorgt dit voor extra woud en leefgebied voor andere planten en dieren. Zo leeft een van de grootste orang-oetanpopulaties op Borneo op een rotanplantage. Ook kleine boertjes kunnen wat extra's verdienen door rotan op bescheiden schaal te cultiveren in hun boomgaard.

Regenwoud.                                                       

De economische waarde van rotan helpt ook mee het regenwoud te beschermen. Het biedt mensen een alternatief voor de houtkap als verdienste; het groeit snel weer aan, is makkelijk te oogsten, vereist simpeler gereedschap en is eenvoudiger te vervoeren. Bovendien heeft rotan juist bomen nodig om te groeien, zodoende zal men minder snel aan het woud zelf komen.   Ecologisch én maatschappelijk verantwoord Kortom, rotan is voor zowel de natuur als de lokale bevolking een belangrijk product.


Manou

Nr.356-1 Manou Stoelen.jpg

Deze dikke soort wordt na het kappen gekookt en ontdaan van de bast/schil. Door de stokken machinaal te schuren ontstaat een perfect materiaal voor het maken van meubelen. Na het verwerken kan het meubel in elke gewenste kleur worden gebracht.
Een goed manoumeubel gaat minstens 20 jaar mee. Wij maken echter met grote regelmaat nieuwe kussens voor veel oudere meubelen van manou.
De stoel op de foto is een mooi voorbeeld van een manoustoel.
Bij deze is te zien aan de kleurstalen dat er zeer veel kleurmogelijkheden zijn.Pitriet

Penelope Rieten Eetkamerstoelen.jpg

Pitriet wordt met machines gesneden. Dit is dus kernmateriaal.
Het kan gesneden worden op elke gewenste dikte.
Pitriet is een perfect materiaal om meubelen en manden mee te vlechten. Erg buigzaam, sterk en is ook in elke gewenste kleur af te werken.


Pitriet Stoel

Kingstone arm Rotan Stoelen.jpg

Hier nog een voorbeeld van een pitriet stoel. Bij deze zijn meerdere kleuren door elkaar gevlochten.
Een meubel heeft altijd een manou, houten of soms stalen frame welke wordt ingevlochten met pitriet.
Dit vlechten is nog 100% handwerk.Pullut

Rieten Ligstoel Luxe Tuinmeubels.jpg

Pullut is een dunnere rotansoort. Deze wordt nooit geschild, maar enkel met blanke lak afgewerkt. Hierdoor is deze soort uitermate geschikt voor tuinmeubelen. De lak dient echter wel onderhouden te worden en in de winter is het aan te raden de meubelen droog op te bergen. Een rotan tuinstoel blijft dan lang mooi.Kubu

Rieten Strandstoel Naturel.jpg

Kubu.

Tegenwoordig is kubu ook een veel gebruikt materiaal.
Ook kubu wordt niet bewerkt en heeft daardoor nog de harde schil die het geschikt maakt voor buitengebruik. Kubu is een wat dikkere en grovere rotansoort.


Kubu Bank

Box 2.5 Rotan Bank Grijs.jpg

Door de harde schil is kubu niet te kleuren. Wel kunnen ze het voor het verwerken laten vergrijzen in water.Rotan Onderhoud

Rotan Stoel Belse 8 Hoog Rotan Terrasstoel.jpg

Bij gebruik binnenshuis is geen onderhoud nodig. Dat het nodig zou zijn om het rotan vochtig te maken/houden is een fabeltje.  

Bij rotan meubelen die regelmatig in de regen staan is wél onderhoud nodig. Door weersinvloeden slijt de laklaag. Schoonborstelen met een sopje, goed laten drogen en opnieuw lakken met een goede blanke buitenlak of bootlak en u houdt uw meubel lang mooi. Geen spuitbussen gebruiken, deze lak is veel te dun.Lloyd Loom

.jpg

Lloyd Loom is een geweven mat van getwist papier waarvan de dragende delen een kern van ijzerdraad hebben. Deze matten worden om een romp van een meubel gespannen en afgewerkt met een vlecht.
Lloyd Loom is erg duurzaam en kan ook in heel veel kleuren worden gespoten.


riet.jpg

C. & J. Rotan

iDEAL-groot.gif

Winkeladres
Havenstraat 5
1211KG Hilversum
035-6248800
info@rotanspeciaalzaak.nl