Ruime keuze in natuurlijke materialen

Rotan Soorten

rotansoorten MaterialenEr zijn veel verschillende rotansoorten en materialen die worden gebruikt voor het maken van onze rotan meubelen. Op deze pagina vindt u de belangrijkste soorten die gebruikt zijn voor het vervaardigen van onze rotanmeubelen. Rotan wordt nog wel een verward met riet en bamboe. De veel besproken “rieten stoel” is echter altijd gemaakt van rotan. Riet is een waterplant en niet geschikt voor meubelen. Ook wordt rotan dikwijls verward met bamboe. In tegenstelling tot alle rotansoorten is bamboe van binnen hol.

Rotan is een liaan welke slingert door de bomen in het oerwoud en tegenwoordig ook veel gecombineerd wordt op (boom)plantages. Veel soorten kunnen lengtes bereiken tot 200 meter. De groei per jaar is 5 á 7 meter. Op de foto ziet u het ruwe materiaal gekapt en op lengte gemaakt.

Duurzaam

Binnen deze familie komen wel kwaliteitsverschillen voor. Sommigen hebben harde, andere zachte stengels en bepaalde soorten zijn poreuzer dan andere. Deze kenmerken bepalen de duurzaamheid van het meubel dat ermee gemaakt wordt. De wortels van een aantal soorten rotan zijn zogenaamde rhizomen (wortelstokken die ondergronds horizontaal groeien en hier en daar weer bovenkomen). Hierdoor ontstaat bij kap geen bodemerosie en is geen nieuwe zaai nodig. De oogst van rotan belast het milieu dus minimaal.

Plantages

Sinds 1850 cultiveert men in Indonesië ook rotan op plantages. Aangezien de klimplant steun van een boom nodig heeft om goed te gedijen, zorgt dit voor extra woud en leefgebied voor andere planten en dieren. Zo leeft een van de grootste orang-oetanpopulaties op Borneo op een rotanplantage. Ook kleine boertjes kunnen wat extra’s verdienen door rotan op bescheiden schaal te cultiveren in hun boomgaard.

Regenwoud

De economische waarde van rotan helpt ook mee het regenwoud te beschermen. Het biedt mensen een alternatief voor de houtkap als verdienste; het groeit snel weer aan, is makkelijk te oogsten, vereist simpeler gereedschap en is eenvoudiger te vervoeren. Bovendien heeft rotan juist bomen nodig om te groeien, zodoende zal men minder snel aan het woud zelf komen. Ecologisch én maatschappelijk verantwoord Kortom, rotan is voor zowel de natuur als de lokale bevolking een belangrijk product.

Manou

Deze dikke soort wordt na het kappen gekookt en ontdaan van de bast/schil. Door de stokken machinaal te schuren ontstaat een perfect materiaal voor het maken van meubelen. Na het verwerken kan het meubel in elke gewenste kleur worden gebracht. Een goed manou meubel gaat minstens twintig jaar mee. Wij maken echter met grote regelmaat nieuwe kussens voor veel oudere meubelen van manou.

Op deze foto ziet u een manou stoel uit een serie waarvan het manou in veertig kleuren kan worden afgewerkt.

356 Manou Fauteuil Rotan 40 Kleuren 1

Pitriet Honingkleur

Pitriet wordt met machines gesneden. Dit is dus kernmateriaal. Het kan gesneden worden op elke gewenste dikte. Pitriet is een perfect materiaal om meubelen en manden mee te vlechten. Erg buigzaam, sterk en is ook in elke gewenste kleur af te werken. Omdat pitriet vrijwel alleen in Indonesië verwerkt wordt is de kleurkeuze vaak beperkt tot twee kleuren. Dit dus vanwege de lange afstand en levertijd. Wij hebben deze stoelen dan ook vrijwel altijd op voorraad zodat we snel kunnen leveren.

Rio Honingkleur Rieten Fauteuil Rotan Stoel Fauteuils Riet Rotan Stoelen Rieten Meubelen Rotanspeciaalzaak

Pitriet DarkBrown

Hier ziet nog een voorbeeld van een pitriet stoel. Deze is afgewerkt in donkerbruine kleur. Een meubel heeft altijd een manou, houten of soms stalen frame welke wordt ingevlochten met pitriet. Dit vlechten is nog 100% handwerk.

Solo Rotan meubelen meubels rieten stoelen rotan rieten eetkamerstoel eetstoelen rotanspeciaalzaak rotanspecialist rotan eethoek eetkamerstel Rotan Eetkamerstoelen Rieten Stoelen Solo

Pullut

Pullut is een dunnere rotansoort. Deze wordt nooit geschild, maar enkel met blanke lak afgewerkt. Hierdoor is deze soort uitermate geschikt voor tuinmeubelen. De lak dient echter wel onderhouden te worden en in de winter is het aan te raden de meubelen droog op te bergen. Een rotan tuinstoel blijft dan lang mooi.
Uiteraard kunnen deze materialen ook prima binnenshuis worden gebruikt.
Op de foto hiernaast ziet u een pullut stoel gecombineerd met teakhout. Een erg fraaie combinatie.

Belse 8 Acht Pullut Fijn Hoog Rotan Stoelen Retro Rotan Terrasstoelen Pullut Rieten Stoel Rotan Stoelen Rotan Meubelen Terrasstoelen Rotanspeciaalzaak Winkel Terrasset Tuinstoelen Riet Tuinstoel Rotan Terras

Kubu

Tegenwoordig is kubu ook een veel gebruikt materiaal. Deze wat grovere soort kent verschillen in dikte en kleur. Ook kubu wordt niet bewerkt en heeft daardoor nog de harde schil die het geschikt maakt voor buitengebruik. Meestal laten ze kubu in grote baden vergrijzen voor het gevlochten wordt. We hebben dan Kubu Grey.

Fredy Kubu Grey Rotan Eetkamerstoelen Rieten Eetkamerstoelen Rotan Eetkamerstoelen Rieten Stoelen Rotan meubelen meubels rieten stoelen rotan eetkamerstoelen eetstoelen rotanspeciaalzaak rotanspecialist rotan eethoek eetkamerstel

Rotan Onderhoud

Bij gebruik binnenshuis is bij deze materialen geen onderhoud nodig. Dat het nodig zou zijn om het rotan vochtig te maken/houden is een fabeltje.

Bij rotan meubelen die regelmatig in de regen staan is wél onderhoud nodig. Door weersinvloeden slijt de laklaag. Schoon borstelen met een sopje, goed laten drogen en opnieuw lakken met een goede blanke buiten lak of boot lak en u houdt uw meubel lang mooi. Geen spuitbussen gebruiken, deze lak is veel te dun. Onze meubelen die geschikt zijn voor buiten vindt u op deze pagina.

Belse 8 Acht Spijlen Set Rotan Hoog En Laag 1