Er zijn veel verschillende rotansoorten

Op deze pagina vindt u de belangrijkste rotansoorten die gebruikt zijn voor het vervaardigen van onze rotanmeubelen. Rotan wordt nog wel eens verward met riet en bamboe. De veel besproken “rieten stoel” echter altijd gemaakt van rotan. Riet is een waterplant en niet geschikt voor meubelen. Er zijn dus wel veel verschillende rotansoorten.
Ook wordt rotan dikwijls verward met bamboe. Echter is bamboe hol van binnen en zijn alle rotansoorten massief. Rotan is een liaan welke slingert door de bomen in het oerwoud en tegenwoordig ook veel gecombineerd wordt op (boom)plantages.Veel soorten kunnen lengtes bereiken tot 200 meter. De groei per jaar is 5 á 7 meter. Op de foto ziet u het ruwe materiaal gekapt en op lengte gemaakt.

Onbewerkte rotan

Duurzaam
Binnen de verschillende rotan soorten komen wel kwaliteitsverschillen voor. Sommigen hebben harde, andere zachte stengels en bepaalde soorten zijn poreuzer dan andere. Deze kenmerken bepalen de duurzaamheid van het meubel dat ermee gemaakt wordt. De wortels van een aantal soorten rotan zijn zogenaamde rhizomen (wortelstokken die ondergronds horizontaal groeien en hier en daar weer bovenkomen). Hierdoor ontstaat bij kap geen bodemerosie en is geen nieuwe zaai nodig. De oogst van rotan belast het milieu dus minimaal.

 

Plantages
Sinds 1850 cultiveert men in Indonesië ook rotan op plantages. Aangezien de klimplant steun van een boom nodig heeft om goed te gedijen, zorgt dit voor extra woud en leefgebied voor andere planten en dieren. Zo leeft een van de grootste orang-oetan populaties op Borneo op een rotanplantage. Ook kleine boertjes kunnen wat extra’s verdienen door rotan op bescheiden schaal te cultiveren in hun boomgaard.

Regenwoud
De economische waarde van rotan helpt ook mee het regenwoud te beschermen. Het biedt mensen een alternatief voor de houtkap als verdienste; het groeit snel weer aan, is makkelijk te oogsten, vereist simpeler gereedschap en is eenvoudiger te vervoeren. Bovendien heeft rotan juist bomen nodig om te groeien, zodoende zal men minder snel aan het woud zelf komen.   Ecologisch én maatschappelijk verantwoord Kortom, rotan is voor zowel de natuur als de lokale bevolking een belangrijk product.

Manou

Deze dikke soort wordt na het kappen gekookt en ontdaan van de bast/schil. Door de stokken machinaal te schuren ontstaat een perfect materiaal voor het maken van meubelen. Na het verwerken kan het meubel in elke gewenste kleur worden gebracht.
Een goed manou meubel gaat minstens 20 jaar mee. Wij maken echter met grote regelmaat nieuwe kussens voor veel oudere meubelen van manou. Het merendeel van deze meubelen wordt in Spanje op bestelling gemaakt.
De stoel op de foto is een mooi voorbeeld van een manou stoel. Hier is te zien dat er veel kleurmogelijkheden zijn.

366 Manou Stoel Rotan Fauteuil Rood

Pitriet

Pitriet wordt met machines gesneden. Dit is dus kernmateriaal.Het kan gesneden worden op elke gewenste dikte. Pitriet is een perfect materiaal om meubelen en manden mee te vlechten. Erg buigzaam, sterk en het is ook in elke gewenste kleur af te werken. Het mooiste pitriet komt uit Indonesië en wordt daar ook verwerkt. Vaak worden er één á twee kleuren als standaard geïmporteerd. Vaak de hier onderstaande Donkerbruin en Honingkleur.

Florida Rieten Fauteuil Rotan Stoel Fauteuils Riet Rotan Stoelen Rieten Meubelen Rotanspeciaalzaak rotansoorten

Florida Honing Loog Rieten Fauteuil Rotan Stoel Fauteuils Riet Rotan Stoelen Rieten Meubelen Rotanspeciaalzaak

Kubu

Tegenwoordig is kubu ook een veel gebruikt materiaal.
Kubu wordt niet bewerkt en heeft daardoor nog de harde schil die het geschikt maakt voor buitengebruik. Kubu is een wat dikkere en grovere rotansoort. Door de harde schil is kubu niet te kleuren. Wel kunnen ze het voor het verwerken laten vergrijzen in water.

Florida Rotan Stoelen Rieten Meubelen Rotanspeciaalzaak

Pullut

Pullut is een dunnere rotansoort. Deze wordt nooit geschild, maar enkel met blanke lak afgewerkt. Door de harde schil en een goede laklaag is deze soort uitermate geschikt voor tuinmeubelen. De lak dient echter wel onderhouden te worden en in de winter is het aan te raden de meubelen droog op te bergen. Een rotan tuinstoel blijft dan lang mooi. In het kort kun je stellen dat alle ongeschilde rotansoorten geschikt zijn voor buitengebruik.

Celebes Rotan meubelen meubels rieten stoelen rotan eetkamerstoelen eetstoelen rotanspeciaalzaak rotanspecialist rotan eethoek eetkamerstel

Rotan Onderhoud

Bij gebruik binnenshuis is bij alle rotansoorten geen onderhoud nodig. Dat het nodig zou zijn om het rotan vochtig te maken/houden is een fabeltje.
Bij rotan meubelen die regelmatig in de regen staan is wél onderhoud nodig. Door weersinvloeden slijt de laklaag. Schoonmaken met een sopje, goed laten drogen en opnieuw lakken met een goede blanke buiten lak of bootlak en u houdt uw meubel lang mooi. Geen spuitbussen gebruiken, deze lak is veel te dun. Onze meubelen die geschikt zijn voor buiten vindt u op deze pagina.