© Powered by SiteSpirit

 
logo.gif


 

Rotansoorten

Rotan ruw.jpg

Er zijn veel verschillende rotansoorten.
Op deze pagina vindt u de belangrijkste soorten die gebruikt zijn voor het vervaardigen van onze rotanmeubelen.
Rotan wordt nog wel eens verward met riet en bamboe. De veel besproken "rieten stoel" echter altijd gemaakt van rotan. Riet is een waterplant en niet geschikt voor meubelen. 
Ook wordt rotan dikwijls verward met bamboe. In tegenstelling tot alle rotansoorten is bamboe van binnen hol.

Rotan is een liaan welke slingert door de bomen in het oerwoud  en tegenwoordig ook veel gecombineerd wordt op (boom)plantages.
Veel soorten kunnen lengtes bereiken tot 200 meter. De groei per jaar is 5 á 7 meter.
Op de foto ziet u het ruwe materiaal gekapt en op lengte gemaakt .

Duurzaam.

Binnen deze familie komen wel kwaliteitsverschillen voor. Sommigen hebben harde, andere zachte stengels en bepaalde soorten zijn poreuzer dan andere. Deze kenmerken bepalen de duurzaamheid van het meubel dat ermee gemaakt wordt. De wortels van een aantal soorten rotan zijn zogenaamde rhizomen (wortelstokken die ondergronds horizontaal groeien en hier en daar weer bovenkomen). Hierdoor ontstaat bij kap geen bodemerosie en is geen nieuwe zaai nodig. De oogst van rotan belast het milieu dus minimaal.
 
Plantages.
Sinds 1850 cultiveert men in Indonesië ook rotan op plantages. Aangezien de klimplant steun van een boom nodig heeft om goed te gedijen, zorgt dit voor extra woud en leefgebied voor andere planten en dieren. Zo leeft een van de grootste orang-oetanpopulaties op Borneo op een rotanplantage. Ook kleine boertjes kunnen wat extra's verdienen door rotan op bescheiden schaal te cultiveren in hun boomgaard.

Regenwoud.                                                       

De economische waarde van rotan helpt ook mee het regenwoud te beschermen. Het biedt mensen een alternatief voor de houtkap als verdienste; het groeit snel weer aan, is makkelijk te oogsten, vereist simpeler gereedschap en is eenvoudiger te vervoeren. Bovendien heeft rotan juist bomen nodig om te groeien, zodoende zal men minder snel aan het woud zelf komen.   Ecologisch én maatschappelijk verantwoord Kortom, rotan is voor zowel de natuur als de lokale bevolking een belangrijk product.


Nr.356-1 Manou Stoelen.jpg

Eén van de bekendste soorten is manou (manau).

Deze dikke soort wordt na het kappen gekookt en ontdaan van de bast/schil. Door de stokken machinaal te schuren ontstaat een perfect materiaal voor het maken van meubelen. Na het verwerken kan het meubel in elke gewenste kleur worden gebracht.
Een goed manoumeubel gaat minstens 20 jaar mee. Wij maken echter met grote regelmaat nieuwe kussens voor veel oudere meubelen van manou.
De stoel op de foto is een mooi voorbeeld van een manoustoel.
Bij deze is te zien aan de kleurstalen dat er zeer veel kleurmogelijkheden zijn.Penelope Rieten Eetkamerstoelen.jpg

Pitriet.

Pitriet wordt met machines gesneden. Dit is dus kernmateriaal.
Het kan gesneden worden op elke gewenste dikte.
Pitriet is een perfect materiaal om meubelen en manden mee te vlechten. Erg buigzaam, sterk en is ook in elke gewenste kleur af te werken.


Kingstone arm Rotan Stoelen.jpg

Hiernaast nog een voorbeeld van een pitriet stoel. Bij deze zijn meerdere kleuren door elkaar gevlochten.
Een meubel heeft altijd een manou, houten of soms stalen frame welke wordt ingevlochten met pitriet.
Dit vlechten is nog 100% handwerk.riet.jpg

C. & J. Rotan

iDEAL-groot.gif

Winkeladres
Havenstraat 5
1211KG Hilversum
035-6248800
info@rotanspeciaalzaak.nl